Mat för tennisspelare

Tennis är en sport som ställer unika krav på sina utövare, eftersom det är en explosiv sport, samtidigt som utövaren måste vara mycket uthållig. Under en match spelar man korta, intensiva dueller då man måste använda alla sina krafter under ett fåtal sekunder, samtidigt som en hel match kan vara i flera i timmar. För att hålla energin uppe under en hel match och orka prestera på topp hela tiden är det därför viktigt att man äter rätt.

Om man ska tro på en av de som uppnått stora framgångar i sporten, Novak Djokovic, är en glutenfri diet den bästa för en tennisspelare. Djokovic hade under matcher problem med andningen och kramp, och trodde att det helt enkelt berodde på att han behövde träna mer. Hur mycket konditionsträning han än genomgick bet det dock inte på problemen, förrän en läkare konstaterade att han hade en form av glutenallergi. Efter att tennisstjärnan lade om sin kost märkte han genast att han mådde bättre.800px-Rueda_de_los_alimentos

Om man inte har Djokovic’ problem under matcher finns det dock en mer konventionell kost som passar tennisspelare bra. Inför en match eller träning ska du till exempel äta tre eller fyra timmar innan, för att maten ska hinna spjälkas ordentligt. Då har kroppen hunnit fylla på sina förråd av kolhydrater, så att du har ny energi när det är dags att prestera. Det är självklart viktigt att du äter dina tre mål mat om dagen, men du måste också äta innan träning, under träning och efter träning, och gärna ett extra kvällsmål. Ett bra mål mat för en tennisspelare består till hälften av pasta, ris, potatis eller någon annan form av kolhydrater, till en fjärdedel av grönsaker och till en fjärdedel av kött, fisk, ägg eller någon annan form av protein. Innan träning är det bra att få i sig både protein och koffein, för att få tillräckligt med energi. Under träning kan man tillföra energi genom en sportdryck. Eftersom man inte bara förlorar vätska när man svettas, utan även salt och mineraler, är det viktigt att dricka något som tillför det, och inte bara vatten.

Om du vill hitta recept på glutenfria rätter eller annan inspiration för din nya kost kan du gå in på Matklubben.se.