Mats Wilander

Tillsammans med Björn Borg och Stefan Edberg är Mats Wilander en av Sveriges största tennisspelare genom tiderna. Höjdpunkten på hans karriär var de tjugo veckor mellan september 1988 till januari 1989 då han rankades som världsetta i singel. Sammanlagt under sin karriär vann Wilander 33 singeltitlar och 7 dubbeltitlar. En av hans främsta meriter var att han behärskade alla underlag lika väl; på grus har han vunnit tre singeltitlar i Australiska öppna och tre singeltitlar i Franska öppna, på gräs har han vunnit en dubbeltitel i Wimbledonmästerskapen och på hard court har han vunnit en singeltitel i US Open. Han är den ende spelaren som har vunnit Australiska öppna både på gräs och hard court. År 2002 upptogs hans i International Tennis Hall of Fame.Eurosport_Studio_Australian_Open_2014_007

Wilander föddes år 1964 i Torpsbruk i Småland. Han blev professionell tennisspelare redan vid 17 års ålder, år 1981. Samma år blev han juniormästare i Franska öppna. Hans första år som professionell spelare blev dock ingen omedelbar framgångssaga, då han slutade rankad som 69:a i världen. Redan under försommaren 1982 skulle dock hans stora genombrott komma, under Franska öppnas singeltävling för herrar. Wilander tog sig där till final, trots att han fått en svår lottning och bland annat mött fjolårsfinalisten Ivan Lendl redan i fjärde omgången. I finalen mötte han Guillermo Vilas från Argentina, som var storfavorit. Tack vare en solid taktik vann dock Wilander mot argentinaren, och blev med sina 17 år och 9 månader den yngste spelaren som dittills vunnit turneringen. Han drog under turneringen inte bara beundran till sig för sitt tennisspel, utan också för sin moral. Vid ett tillfälle i semifinalen bad Wilander nämligen om omspel av en matchboll som han vunnit, eftersom han inte ville vinna på ett tveksamt domslut. När 1982 övergick till 1983 hade Wilander klättrat från 69:e till 7:e plats på världsrankingen.

Om du tycker om att titta på stora sportstjärnor som Wilander på storbildsskärm, är rätt restaurang för dig O’Learys i Kista. Det är dessutom det bästa stället att spela bowling i Stockholm. Du kan alltså se på sport medan du njuter av din mat, och sedan smälta maten medan du själv sportar i behagligt tempo.