Egenföretagare inom tennisen

Det är få förunnat att kunna försörja sig på det man älskar att göra och känner passion för. Några av de lyckliga få som får ägna sig åt det bästa de vet som sitt levebröd finner man inom tennissporten. De har valt olika vägar för att tjäna pengar på sporten de älskar, vilket visar hur många olika möjligheter och karriärer som sporten faktiskt erbjuder.

En av dem som har tagit steget från anställd till egenföretagare är Daniel Andersson, som tidigare var anställd av tennisklubben Tennis Göteborg, men lämnade klubbverksamheten för att satsa på en karriär som frilansande tennistränare. Andersson hade arbetat i sju och ett halvt år på klubben när han valde att gå vidare med sin karriär, och han kan se fördelar med båda arbetsformerna. Som anställd på en klubb menar han att man har mer kontakt med sina kollegor, men friheten som det innebär att vara egenföretagare betyder att han kan resa med sina spelare på tävlingar och annat, vilket inte var möjligt tidigare.

Är man tennisspelare på hög nivå finns det mycket pengar att tjäna, och en av de spelare som har gjort sig själva till sitt företag och sitt varumärke är ryskan Maria Sjarapova. Enligt Linus Sunnervik på Expressen är Sjarapova ”en produkt av samtiden och den moderna damtennisen”. Han tror inte heller att hon behöver oroa sig för sin pension den dagen hennes tenniskarriär är över.

Group of people practising tennis with coach

Group of people practising tennis with coach

Ett mer storskaligt företag inom tennisen är den tennisakademi som startats av tre före detta världsspelare inom tennis: Nicklas Kulti, Magnus Norman och Mikael Tillström. Idén bottnade i att de var trötta på att inte se några framgångar inom svensk herrtennis. Den idén ledde till att de 2010 startade tennisakademin Good to Great, en akademi som växt stort de senaste fem åren och som kan skryta med medlemmar som världsfyran Stan Wawrinka och Elias och Mikael Ymer. Sedan början på 2015 planerar egenföretagarna att bygga ett helt nytt tenniscentrum åt akademin, med minst åtta inomhusbanor och sex utomhusbanor, ett stort gym och boende för medlemmarna.

Samtliga dessa företagare har sannolikt mycket att tänka på, vare sig det är tekniken i sin backhand, tekniken i sina elevers backhand eller allt som kan gå fel på en stor byggarbetsplats när man bygger ett nytt tenniscentrum. Det kan därför vara skönt att slippa tänka på saker som fakturering. Som egenföretagare kan du få hjälp med fakturaköp från Fakturino, och därmed låta någon annan ta hand om dina fakturor.