Johanna Larsson

Johanna Larsson har som bäst varit rankad som nummer 46 i världen som singelspelare och som nummer 61 i dubbeltennis. Båda rankningarna uppnådde hon 2011, sex år efter att hon inlett sin karriär som professionell tennisspelare.

Larsson föddes i Boden 1988, och även med de begränsade förutsättningar hon hade i sin hemort närde hon tidigt sitt intresse för tennis. När det inte fanns banor tillgängliga att spela på placerade hon ut cyklar som nät och spelade på gatan.

Hon påbörjade sin professionella karriär 2005. Hon skulle inte skörda stora framgångar under sitt första aktiva tävlingsår, och en skada gjorde att hon fick ta ett tillfälligt uppehåll från sporten. Hennes genombrott skulle komma efter att hon återhämtat sig från skadan, under tävlingssäsongen 2008. Under det året vann hon två ITF-tävlingar (International Tennis Federation) i Stockholm och Sutton, där prissumman var på 25 000 dollar. Hon spelade också i sin första Grand Slam-tävling, French Open, där hon tog sig till den andra kvalificeringsrundan. Två år senare, 2010, placerade hon sig för första gången i topp 100 på världsrankningslistan. Det var också år 2010 som hon vann sin första WTA-titel i dubbeltennis. Under sin karriär hittills har hon vunnit två WTA-titlar och sexton ITF-titlar i dubbeltennis, samt tolv ITF-titlar som singelspelare.Johanna Larsson 2

Johanna Larssons föräldrar fick göra många uppoffringar för att främja sin dotters idrottskarriär. I Boden, där Johanna växte upp, fanns bara sex utomhusbanor och inte många möjligheter att träna på dem under de långa vintrarna. Familjen packade därför ihop sitt liv och flyttade till Varberg, för att ge henne bättre möjligheter att utvecklas. Som förälder till ett barn som spelar tennis kanske du inte behöver vidta sådana drastiska åtgärder, men du ställer säkerligen upp med många skjutsar till och från träningar och tävlingar. För att spara på bilbränslet under alla dessa resor kan det vara en bra idé att dieseloptimera bilmotorn med en dieselbox. Larsson hade i juni 2011 spelat ihop totalt 2,5 miljoner kronor i prispengar, och var en månad ifrån sin högsta placering någonsin på världsrankningslistan. Hennes karriär är dock långt från över, och Larsson har många år på sig att förbättra den positionen.