Tennis spelades ursprungligen helt utan racketar, med bara händerna. Spelet kallades jeu de paume och kom till före 1300-talet. Efter hand började man linda rep eller senor runt händerna och mellan fingrarna, och detta utvecklades till dagens racketar. Läs mer om racketar på wikipedia. Från sent 1800-tal till sent 1900-tal var de flesta racketarna av trä, medan de idag oftast består av vad som kallas grafit, och är ett kompositmaterial bestående av bland annat härdplast och kolfiber. Numera utkommer tennisrackettillverkarna med nya modeller varje år, och det finns en uppsjö att välja bland. Det gäller då att välja rätt rackettyp för just dig.
Ett misstag som många gör är att de väljer en racket som är för avancerad för dem. Du bör välja en racket som är anpassad efter din nivå och spelstil. En viktig faktor att tänka på är rambredden. Om du är relativt ny i sporten passar en bredare rambredd bättre, eftersom det ger racketen mer fart i svingen. Om rambredden är smalare ökar istället kontrollen, men det medför också att racketen har en liten sweetspot, det vill säga den delen av träffytan som generar en ren bollträff. Kontrollen och farten påverkas också av racketens strängningsmönster. Om strängningen är tät ger det ökad kontroll, men minskar farten, medan en glesare strängning ger högre hastighet.
Om du är en mer avancerad tennisspelare kan en racket med relativt liten träffyta passa dig. En mindre träffyta ger också en mindre sweetspot, vilket gör att den kanske inte passar nybörjare, men en perfekt träff ger bättre effekt än en racket med större träffyta. Standardstorlekarna idag är oversize och midsize. Läs mer om dem på wikipedia.
En annan faktor att ta hänsyn till när du väljer racket är vikten. De nya materialen gör att racketarna generellt är lättare än de gamla trämodellerna, vilket gör dem lättare att hantera. Men det finns fortfarande skillnader i vikt racketar emellan. En tyngre racket gör att den känns mer stabil och ger bättre kontroll, medan en lättare ger högre hastighet.
Även racketens greppstorlek är viktig. Om du har fel grepp på din racket kan det till slut leda till skador som tennisarmbåge. Racketens totala längd påverkar spelegenskaperna: en längre racket ger mer kraft, men är svårare att manövrera. För barn är det speciellt viktigt att racketen har rätt längd, eftersom de lär sig grundslagen på fel sätt om racketen är för lång eller för tung.
Att välja rätt racket kan kännas komplicerat, men med dessa saker i åtanke kommer det att bli lättare.