Tips för att bli en duktig tennisspelare

Hur duktig man kan bli beror till viss del på medfödd talang och fördelar som hur lång man är. Alla kan därför inte bli världsbäst i tennis. Men med tid och arbete kan alla bli mycket bättre än de oftast tror.

Det första och viktigaste för din utveckling är din egen inställning. Om du själv är nyfiken och driven, och tar initiativ, kommer förbättringen inte låta vänta på sig. Är du positiv och målinriktad kommer resten att falla på plats. Se miktennis.se för mer information.Tipsförblibraspelare

Forskare har kommit fram till att man behöver lägga ned ungefär 10 000 timmar på något för att bli expert på just den saken. En stor faktor för att bli bättre är alltså hur mycket tid man lägger ner på tennisen. Men det krävs också att man använder tiden på rätt sätt.

De som tävlar i tennis tränar alltmer ren fysisk träning utanför tennisbanan. För att bli bättre i tennis krävs styrka, snabbhet och smidighet, som du tränar upp genom styrketräning, konditionsträning och töjning. I och med det ökar även uthålligheten. Men fysisk styrka kan inte kompensera för brister i tekniken. Att tidigt grundlägga en teknisk bas är därför viktigt, liksom att fortsätta utveckla de olika teknikerna kontinuerligt under karriären. Läs mer på slagproffset.se

En viktig del av tekniken är fotarbetet. Ett bra sätt att förbättra sitt eget är att verkligen studera de duktiga spelarna. De använder fötterna konstant under matcherna, genom splitsteps, olika positioner beroende på vilket slag de ska göra och ett konstant avstånd mellan fötterna ungefär i axelbredd. Hos Canal Digital finns ett bra utbud av sportkanaler, C more sportdär du kan se de bästa spelarna spela matcher. Om du har möjlighet är det bra att spela in matcherna för att kunna studera spelarnas rörelser stillbild för stillbild. På det sättet ser du hur rörelsen genomförs ett steg i taget. Du kan också spela in dig själv och studera dina egna rörelser för att se vad som kan förbättras.

Innan och under matcher är psyket en viktig faktor. Det gäller att kunna hantera känslor och nervositet, och hålla koncentrationen. Björn Borg kunde tidigt i sin karriär få häftiga känsloutbrott under matcher, en gång så häftigt att han blev avstängd i sex månader. Han tog kontroll över sina känslor och blev senare under karriären känd som ”the Ice Borg” för att han uppträde så lugnt och kyligt under matcher. Hans fantastiska koncentrationsförmåga gjorde att han ofta kunde vända en hopplös situation till en vinst.

Två slutliga saker som hjälper dig bli en bättre tennisspelare är att utveckla en taktik inför varje match, och att använda den bästa tillgängliga utrustningen.