Andy Murray

Andy Murray föddes 1987 i den skotska staden Dunblane. Han har på många sätt återställt Storbritanniens status inom sporten. Detta har framförallt skett genom att vinna OS i London 2012 och Wimbledon 2013. Engelsmännens passion för sporten är stor, men det har inte reflekterats i resultaten inom professionell tennis. När Murray stod som Wimbledon-vinnare, gjorde han det som den första britten på 77 år. Han har därför blivit en av de mest populära idrottsmännen på de brittiska öarna. Han vann också titeln 2016, då han finalbesegrade Milos Raonic i tre raka set.

En mångsidig tennisspelare

Andy Murray är en mångsidig tennisspelare som har nått framgång på både gräs, grus och hardcourt. Detta visas inte minst genom att han har varit i final i alla fyra grand slam-turneringar. Han har vunnit titlar i alla utom Australian Open. För att nå, eller åtminstone behålla titeln som världsetta i tennis, behövs denna mångsidighet. I år tog han för första gången över positionen som världens bästa tennisspelare. Men Andy Murray har kämpat om sin plats som världsetta. Om Novak Djokovic vunnit finalen över Murray i ATP-slutspelet för några veckor sedan, hade hans tid som herre på täppan blivit kort.

Var med om Dunblane-massakern

Andy Murray var också en lovande fotbollsspelare, och erbjöds som ung att spela för Glasgow Rangers. Han valde dock bort fotbollen till förmån för en tenniskarriär, ett val han troligtvis inte ångrar idag. Han flyttade som 14-åring till Barcelona för att träna på Sanchez-Casal Akademin. Han var som 9-åring med om den så kallade Dunblane-massakern, då en psykiskt sjuk man tog sig in på hans skola och sköt ihjäl 16 barn och en lärare innan han tog sitt eget liv. Murray klarade sig dock oskadd ur situationen. Andy Murray spelar med dubbelfattad backhand, och är högerhänt. Hans huvudsponsor är Nike.